Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Η Νεολαία και οι μνηστήρες της…

«Θάλασσα στη Λάρισα
Σιδηρόδρομος στην Κρήτη
Όχι τρύπες στις δεκάρες
Έρχονται εκλογές…»

Έρχονται εκλογές! Οι νέοι σε ηλικία ψηφοφόροι, γίνονται συνεχώς αποδέκτες αφουγκρασμών (sic) και προσκλήσεων για συμμετοχή. Όλοι όσοι βάζουμε υποψηφιότητα, προσπαθούμε να σκουντήξουμε τον «Κοιμώμενο Γίγαντα», τη νεολαία και να την κάνουμε να συμμετέχει. Τους ψάχνουμε παντού και εισβάλλουμε στα στέκια τους (πραγματικά και ηλεκτρονικά), για να τους βρούμε και να τους ακούσουμε. Άλλοι αληθινά, άλλοι ψεύτικα, άλλοι παροδικά, άλλοι μόνιμα, αλλά το σίγουρο είναι ότι όλοι τους ψάχνουμε.

Με δεδομένη την απελπισία που έχουν προσφέρει ως μέλλον στους νέους οι λογιών λογιών εξουσιαστές και ο τρόπος διακυβέρνησής τους, μάλλον πρέπει να είμαστε «ευχαριστημένοι» που δεν μας πετροβολάνε, όταν τους πλησιάζουμε για να τους μιλήσουμε ή να τους δώσουμε κάποιο κείμενό μας.

Τα λόγια που τους λένε, οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων, είναι ευχάριστα, η προοπτική και οι υποσχέσεις, που δίνονται αφειδώς, είναι ελπιδοφόρες και η κατανόηση στα προβλήματα …μεγάλη! Virtual reality, ένα πράγμα! Όμως, η … «αληθινή» πραγματικότητα είναι άλλη και οι νέοι το ξέρουν καλά, γιατί το βιώνουν. Το μέλλον τους αλλά και το παρόν τους, γίνεται όλο και πιο δύσκολο και μάλιστα με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Όποιος από τους νέους θέλει να δει αν είναι «μάσκα» το πρόσωπο που τον πλησιάζει ή είναι αληθινό, έναν τρόπο έχει. Να δει τις πράξεις του και να τις συγκρίνει με τα λόγια. Είναι κοντά ή μήπως απέχουν παρασάγγας; Και στις μικρές κοινωνίες οι περισσότεροι και γνωριζόμαστε και γνωρίζουμε ή μπορούμε εύκολα, να ψάξουμε και να μάθουμε.

Στο δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης έχουμε τέσσερις συνδυασμούς μέχρι στιγμής και παρεμπιπτόντως, μακάρι να γίνουν περισσότεροι γιατί η πολυφωνία είναι δείγμα υγείας. Είναι οι συνδυασμοί των τριών δημάρχων, ο καθένας τους με συγκεκριμένο παρελθόν, παρόν και τρόπο διακυβέρνησης και η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, που αποτελείται από ανθρώπους με συγκεκριμένο παρελθόν, παρόν και τρόπο παρέμβασής στα κοινά.

Πιστεύω ότι είναι εύκολο να συμπεράνει κάποιος αν οι τρεις δήμαρχοι «αφουγκράζονταν» τη νεολαία όταν αποφάσιζαν για το μέλλον του τόπου. Θα ξέρουν οι νέοι αν τους έχουν ρωτήσει για κάτι, οπότε θα μπορούν να απαντήσουν σε αυτό. Όπως εύκολα, μπορούν να δουν και τις δράσεις όλων αυτών που συνθέσαμε τη ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ . Δράσεις, που ήταν η κύρια αιτία συμπόρευσής μας στις εκλογές και αφορούσαν: στην πόλη, στα χωριά και τον αγροτικό χώρο, στον Κορινθιακό, στο βουνό, στον Πευκιά, στις Αποθήκες Φραντζή, στο Κέντρο Νεότητας, στην τσιμεντοποίηση και την καταστροφή του περιβάλλοντος, στην ακρίβεια, στα διόδια, στο μνημόνιο και τα μέτρα και τόσα άλλα που μας απασχόλησαν τα προηγούμενα χρόνια. Όπως επίσης, εύκολα μπορούν να βρουν και να διαβάσουν, τις δεκάδες προτάσεις μας γι’ αυτόν τον τόπο που ζούμε κι αγαπάμε.

Και τα δεδομένα υπάρχουν λοιπόν, για συγκρίσεις και αποφάσεις, αλλά και η διέξοδος, που δεν μπορεί να είναι άλλη από τη συνεχή παρουσία και ενασχόληση με τα κοινά. Οι νέοι, δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα έτοιμο πια κι από κανέναν. Εκ φύσεως κινηματικοί και δραστήριοι, μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες αν είναι «εκεί» και μετά τις Απόκριες (εκλογές αν προτιμάτε). Αλλιώς θα είναι το αύριο, αν μείνουν στο παιχνίδι και μετεκλογικά. Ειδικά τώρα που το μέλλον τους βιάζεται κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση από μνημόνια, Καλλικράτηδες και Σία, θα χρειαστεί να είναι και παρόντες και πολύ δυνατοί. Για να ανατραπεί αυτό το σκηνικό, που τους αηδιάζει και οδηγεί σε αδιέξοδο, πρέπει να βάλουν πλάτη. Οι εξουσίες μπορεί να βολεύονται αν η νεολαία είναι απούσα μετά τις εκλογές, αλλά ήρθε η ώρα του ξεβολέματος!

Υπάρχει διέξοδος λοιπόν και όπως σε κάθε παιχνίδι, η πίστα μπορεί να τελειώσει και να πάμε στην επόμενη. Μόνο που οι πίστες είναι πολλές και οι «εχθροί» χιλιάδες. Όμως, παραφράζοντας μια ιστορική φράση:

«Αν όχι εσείς, για εσάς
τότε ποιοι;
Αν όχι τώρα
πότε;»


Ανδρέας Απ. Ζάρρος
Υποψήφιος δήμαρχος για την
Αγωνιστική Αυτοδιοικητική Πρόταση
«Συμπολιτεία Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: