Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ...

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ

Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ

Μία βασική υποχρέωση των νέων δήμων είναι η απογραφή των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων τους. Αυτή πρέπει να γίνει από την Επιτροπή Απογραφής, που αποτελείται από 2 δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, έναν της μείζονος μειοψηφίας και υπηρεσιακούς παράγοντες. Λέει, μεταξύ άλλων, ο οδηγός απογραφής που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών:
«…Οι νέοι Δήμοι, που συγκροτήθηκαν με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» απαιτείται να πραγματοποιήσουν την 01/01/2011 την απογραφή έναρξης των πάγιων περιουσιακών στοιχείων, των απαιτήσεων, των υποχρεώσεων και των χρηματικών τους διαθεσίμων.
…Η απογραφή ξεκινά σε όλους τους Δήμους με τη συγκρότηση της Επιτροπής Απογραφής. Η επιτροπή αυτή συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου, η οποία πρέπει να ληφθεί μέχρι την 3η Ιανουαρίου 2011
-         Α΄ φάση, η οποία ολοκληρώνεται μέχρι την 3η Ιανουαρίου 2011 και αφορά τα χρηματικά διαθέσιμα των συνενούμενων δήμων, τις άμεσα πληρωτέες υποχρεώσεις τους και την τακτοποίηση των ταμειακών τους εκκρεμοτήτων.
-         Β΄ φάση, η οποία ολοκληρώνεται μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2011 και αφορά τα έσοδα (εισπρακτέες απαιτήσεις) και τα έξοδα (άμεσα καταβλητέες υποχρεώσεις) των συνενούμενων δήμων με επείγοντα χαρακτήρα.
-         Γ΄ φάση, η οποία ολοκληρώνεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2011 και περιλαμβάνει την απογραφή κινητών και κεφαλαιουχικών περιουσιακών στοιχείων, χρηματοδοτήσεων, δανειακών και γενικά συμβατικών υποχρεώσεων, την ολοκλήρωση των διαδικασιών των εσόδων και κάθε είδους νομικές εκκρεμότητες.
-         Δ΄ φάση, η οποία ολοκληρώνεται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2011 και αφορά την απογραφή και αποτίμηση των παγίων (δημοτικά, κοινόχρηστα) και των έργων σε εξέλιξη.»
Ο δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, ίσως είναι ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα, που ένα μήνα μετά, δεν έχει ενεργοποιήσει την Επιτροπή Απογραφής. Παρ’ όλες τις επισημάνσεις μας, ακόμα δεν προχωρά τίποτα.
Είναι λυπηρό και επικίνδυνο συνάμα, για δύο δήμους, όπως είναι οι πρώην δήμοι Ξυλοκάστρου και Ευρωστίνης, που τόσα έχουν ακουστεί και ακούγονται για την οικονομική τους κατάσταση, να μη γίνεται απογραφή από τη διαπαραταξιακή επιτροπή και να βαδίζουμε στα τυφλά, λίγες μέρες πριν τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος, του προϋπολογισμού και του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης. Όλοι οι πολίτες αναρωτιούνται και θέλουν να μάθουν την οικονομική κατάσταση του δήμου τους και εύλογα οδηγούνται σε άλλα συμπεράσματα, βλέποντας την απροθυμία της δημοτικής αρχής να «ανοίξει» τα στοιχεία στη μειοψηφία και να μένει στα λόγια μόνο, η πολυθρύλητη «διαφάνεια». Για όλα αυτά:

  • Καλούμε τη δημοτική αρχή να ενεργοποιήσει, έστω και τώρα, την Επιτροπή Απογραφής και να δημοσιοποιήσει τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία του νέου δήμου.
  • Καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας (που η χλιαρή αντίδρασή της για το θέμα είναι αδικαιολόγητη),  να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πιέσουν τη δημοτική αρχή, προς αυτή την κατεύθυνση
Από το Γραφείο Τύπου
της Συμπολιτείας Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: