Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Οι Σπηλιές των Πιτσών μάς καλούν…



Εδώ και δύο χρόνια περίπου, εξελίσσεται ένα σημαντικό ζήτημα στο Δ.Δ. Πιτσών και αφορά στην κατασκευή λατομείου από την εταιρεία «ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ», ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες κατασκευής τού αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα. Είναι ένα έργο εθνικής σημασίας, πράγμα που σημαίνει ότι όλα αποφασίζονται «μακριά» και» «γρήγορα».
Η θέση τής,  πριν μερικούς μήνες ενημερωμένης, τοπικής κοινωνίας είναι αρνητική για το έργο, κάτι που αποτυπώνεται στην ομόφωνη απόφαση 1/2010 του τοπικού συμβουλίου Πιτσών και την επίσης ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξυλοκάστρου 202/2010.
Από την επικοινωνία που είχαμε με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καταλάβαμε το μεγάλο βαθμό δυσκολίας αλλαγής αυτού του σχεδιασμού. Η «εθνική σημασία» του βλέπετε, αφήνει μικρά περιθώρια συμμετοχής στην τοπική κοινωνία.
Δυστυχώς, οι αποφάσεις των τοπικών θεσμών και δύο πανό που έχουν αναρτηθεί, δεν φτάνουν για να ανατρέψουν την κατάσταση. Μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να πιστεύει ότι  «έκανε το χρέος του», αλλά μόνο με κείμενα δεν κερδίζονται αγώνες.
Κατ’ αρχάς, η ευρύτερη κοινωνία του Ξυλοκάστρου, δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για το θέμα, γιατί απλά δεν έχει δοθεί η δημοσιότητα που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ούτε από πλευράς πλειοψηφίας, ούτε από πλευράς μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου. Επίσης, εντύπωση μάς προκαλεί που ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε αυτό, στις εβδομαδιαίες ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις στον PrismaVirus. Ακόμα και την προηγούμενη Τρίτη, που το ίδιο βράδυ είχε συγκέντρωση στο Δ.Δ. Πιτσών με προεξέχον το θέμα του λατομείου, δεν ανέφερε τίποτα. Ούτε καν την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης.
Αν όμως θέλουμε να πετύχουμε κάτι και όχι να ρίξουμε μερικές τουφεκιές στον αέρα και μάλιστα άσφαιρες, πρέπει κινηθούμε οργανωμένα και μαζικά. Η κατασκευή λατομείου στη θέση Σπηλιές, δεν είναι θέμα ενός χωριού ή μιας δημοτικής παράταξης. Είναι θέμα όλων και όλοι όσοι το θεωρούν σημαντικό, πρέπει να δράσουν. Επίσης, η προεκλογική περίοδος που διανύουμε, δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη μαζικότητα των κινητοποιήσεων. Αντίθετα, πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε ως πλεονέκτημα.

Καλούμε λοιπόν, όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους υποψήφιους δημάρχους Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, που μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στις ερχόμενες εκλογές, δηλαδή τους κ.κ. Κλαδούχο, Κουρτζή και Σκούρα, να πάρουν θέση για το θέμα αυτό και αν συμφωνούν:

- να συστρατευτούμε στον αγώνα των κατοίκων των Πιτσών
- να προσβάλλουμε μαζικά και μεθοδευμένα την απόφαση αυτή
- να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε όλους τους πολίτες του δήμου και 
- να συναποφασίσουμε και να συνδιοργανώσουμε τον τρόπο και τις μορφές της δράσης μας.

Επειδή η καταστροφή που θα γίνει από το λατομείο στην περιοχή είναι τεράστια, ας αφήσουμε στην άκρη την προεκλογική αντιπαράθεση και ας κινηθούμε μαζί. Μόνο έτσι, μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα. Οι Σπηλιές των Πιτσών μάς καλούν να βγούμε από τις «σπηλιές» της προεκλογικής  τακτικής και σκοπιμότητας!

Τέλος, ας ευχηθούμε το επόμενο δημοτικό συμβούλιο να σχεδιάζει και να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της περιοχής και να μη χρειάζεται συχνά να κινητοποιούμαστε αμυντικά για να μην τα χάσουμε ή κατόπιν καταστροφών. Αν π.χ. είχαμε σχεδιάσει και διεκδικήσει την αξιοποίηση του ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΣΑΦΤΟΥΛΗ, ή των, σπάνιας ομορφιάς και αξίας, υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων της περιοχής, δεν θα τολμούσε κανείς να μιλήσει σήμερα για λατομείο.
Αυτός θα είναι και ο πρώτος στόχος της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ. Να αρχίσει επιτέλους, το δημοτικό συμβούλιο να σχεδιάζει και να αξιοποιεί τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.

Ανδρέας Απ. Ζάρρος
Υποψήφιος δήμαρχος
για την Αγωνιστική Αυτοδιοικητική Πρόταση
«Συμπολιτεία Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης»

6 σχόλια:

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ είπε...

Οι πίνακες που βρέθηκαν στο σπήλαιο των Πιτσών είναι τα μοναδικά δείγματα αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής που έχουν σωθεί. Βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας και φυλάσσονται στο σκοτάδι και σε συγκεκριμένη θερμοκρασία για να μη φθαρούν. Το κοινό μπορεί να δει μόνο τα αντίγραφά τους.
Το τραγικό είναι ότι το σπήλαιο των Πιτσών, τόπος λατρείας χθονίων θεοτήτων, αφού παρέμεινε τόσα χρόνια αναξιοποίητο, λαμπρό σημάδι του ελλείμματος πολιτισμού και της αχρηστίας των αρμοδίων υπηρεσιών, τώρα κινδυνεύει να γίνει... λατομείο!
Έχουμε αφήσει να γίνουν πολλά, άλλοτε από άγνοια κι άλλοτε από ανοχή. Αν αφήσουμε όμως να γίνει κι αυτό... δεν είναι μόνο ότι θα αποδειχθεί (για άλλη μια φορά) ότι είμαστε άξιοι της τύχης μας, αλλά ακόμα κι αν μας φτύνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας για την αχρηστία μας θα έχουν δίκιο!

Ανώνυμος είπε...

Ε, καλά τώρα, θα γίνει λατομείο... Εδώ όλη η Χώρα έχει γίνει βόθρος... (με την ανοχή και συνενοχή όλων μας φυσικά...)

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ είπε...

Ακριβώς γι' αυτό πρέπει να αντιδράσουμε! Για να κερδίσουμε την χαμένη μας αξιοπρέπεια, αν βέβαια την αξίζουμε...

Χρηστος Πολιτης είπε...

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια πρωτοβουλία αντίδρασης και τολμώ να προτείνω τη συγκέντρωση "ψηφιακών" υπογραφών διαμαρτυρίας, θέτοντας πρώτος την υπογραφή μου.

Armonistas είπε...

Σχόλιο από την Πελληναία που μπήκε αλλού εκ παραδρομής...

Τι λέει ο νόμος:
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΠΗΛΑΙΩΝ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ – ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 398/8-7-1983
Αριθ. 34593/11080ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΠΗΛΑΙΩΝ
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Έχοντας υπόψη:
Τις διατάξεις του Ν.400/1976 «περί Υπουργικού Συμβουλίου»
Το άρθρο 46 του Π.Δ. 941 (ΦΕΚ 320/Α/17-10-44) «περί Οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και επιστημών»
Τον Ν.1126/81 «περί κυρώσεως της εις Παρισίους την 23ην Νοεμβρίου 1972 υπογραφείσης Διεθνούς Συμβάσεως για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς (ΦΕΚ 320/Α/10-2-1981).
Τον Ν. 1127/81 «περί κυρώσεως της εις Λονδίνον την 6η Μαΐου 1969 υπογραφείσης Ευρωπαϊκής Συμβάσεως για την Προστασία της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς» (ΦΕΚ 320/Α/10-2-1981).
Τις διατάξεις του ΚΝ 5351/32 «περί Αρχαιοτήτων» και το Ν.1469/50 «περί προστασίας ειδικής κατηγορίας οικοδομημάτων και έργων τέχνης μεταγενέστερων 1830», αποφασίζουμε:

α) Τα σπήλαια θεωρούνται παράλληλα ως αναπόσπαστο τμήμα και της Αρχαιολογικής κληρονομιάς της αρχαιότερης πηγής της Ευρωπαϊκής ιστορίας, η οποία απειλείται σοβαρά με καταστροφή. Κατά συνέπεια κάθε είδους εύρημα ή αντικείμενο και κάθε ίχνος ανθρώπινης ύπαρξης (εργαλεία, οστά, κλπ), που προέρχεται από τα σπήλαια, θεωρείται αρχαιολογικό αντικείμενο (άρθρο 1.Ν.1127).
β) Τα σπήλαια περιλαμβάνονται στην κατηγορία των Μνημείων και θεωρούνται αναπόσπαστα τμήματα της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως έργα του ανθρώπου ή της φύσης με παγκόσμια αξία από άποψη ιστορική, αισθητική , εθνολογική, ανθρωπολογική ή παλαιοανθρωπολογική (άρθρο 1.Ν.1126).
γ) Η προστασία, η έρευνα, η ανασκαφή και η μελέτη των σπηλαίων, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον από φυσική, αρχαιολογική, ιστορική, παλαιοντολογική και παλαιοανθρωπολογική άποψη, καθώς και η φύλαξη, η δημοσίευση και η έκθεση πάσης φύσεως ευρημάτων, που προέρχονται από τα σπήλαια, ανήκει στην αρμοδιότητα και την ευθύνη του Κράτους, και ειδικότερα του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών δια της Ειδικής Περιφερειακής μονάδας του, δηλ. Της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας». (άρθρο 46, Π.Δ. 941/77).
δ) Κάθε ενέργεια οποιουδήποτε κρατικού, Πανεπιστημιακού ή ιδιωτικού φορέα, υπάγεται στην δικαιοδοσία του ΥΠΠΕ και διέπεται από τις διατάξεις του ΚΝ 5351/32 «περί αρχαιοτήτων και του Ν.1469/50 «περί προστασίας ειδικής κατηγορίας οικοδομημάτων και έργων τέχνης μεταγενέστερων του 1830».
Οι περιφερειακές μονάδες του ΥΠΠΕ, οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές και τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και σταθμοί χωροφυλακής καθίστανται συνυπεύθυνοι για την προστασία των σπηλαίων, λιμναίων ή εναλίων σπηλαιοβαράθρων, δολίνων της περιοχής τους, σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας –Σπηλαιολογίας, απαγορεύοντας στο εξής κάθε είδους επέμβαση, εξερεύνηση, εκμετάλλευση, «αξιοποίηση» από οποιονδήποτε φορέα Ελληνικό ή ξένο χωρίς προηγούμενη έγκριση του ΥΠΠΕ.

Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Αθήνα, 23 Ιουνίου 1983
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΑΛΙΑ ΜΑΡΙΑ (ΜΕΛΙΝΑ) ΜΕΡΚΟΥΡΗ

ΠΕΛΛΗΝΑΙΑ είπε...

Ευχαριστώ.